PERUSTIEDOT     KUVAGALLERIA     KILPAILUKALENTERI     JÄLKELÄISET     PÄIVÄKIRJA  


Nimi Huiman Tyyne "Tyyne" Painotuslaji Harrastehevonen
Rotu, skp Suomenhevonen, tamma Saavutukset -
Ikä ja syntymäaika 22.09.2014, 5-vuotias Kotitalli Travsundin Talli
Väri, sk Punarautias, 151cm Hoitaja Ei hoitajaa
Kasvattaja Pierre, Kadotetut Suomenhevoset Omistaja Marie Hirvensalo, VRL-2227

* Ikääntyy epälineaarisesti

Huomioitavaa

  Karsinassa ja tarhassa ollessa riimu aina pois päästä.
  Kovalla pakkasella(yli -30c) sininen kevyttoppaloimi, kovalla sateella musta sadeloimi.
  Tyynen sade- ja toppaloimet varustekaapissa.
  Ruokinta : 1 - 1 - 2 + Racing progress 1L. Reilusti heinää.

Varusteinfoa

 Tyynen jalkoja kylmättävä liikutuksen jälkeen, kylmäpatjat toimiston pakastimessa.
 Ratsastaessa kaikkiin jalkoihin suojat.
 Liikutuksen jälkeen selkään BOT-loimi.
 Jos hikinen, heitä niskaan musta kuivatusloimi karsinan ovesta, kiitos!

Hieman Tyynen menneisyydestä.

Tyynen alkutaival ei ollut niin ruusuinen kuin toivoa sopisi, tamma saatiin maailmaan vaikean varsomisen takia vasta monen tunnin yrittämisen jälkeen, kun useampi eläinlääkäri ja apukäsi oli kutsuttu paikalle. Pieni tammavarsa ei ollut kummoisen näköinen; vänkyrät takajalat ja laiha olemus, sai muutamatkin ihmiset veikkailemaan että tämä ei ole pitkäikäinen tapaus. Tyynen emällä oli varsomisen jälkeen myös kipuja minkä vuoksi se ei meinannut antaa varsan imeä maitoa, joten kahden tunnin välein meillä oli varsansyöttövuorot melkein kahden viikon ajan. Alkuvaikeuksien jälkeen emä kuitenkin antoi varsan alkaa imeä emänmaitoa joka taisi ollakin käännekohta tamman elämässä, sillä tämän jälkeen se alkoi kasvaa ja vahvistua nopeasti. Tyyne osoittautui taistelijaluonteeksi ja puski tiensä vaikea varsa-ajan läpi. Tammasta kasvoi loppujenlopuksi pienikokoinen mutta vankka suomenhevonen, jonka tulevaisuus siintää monipuolisen harrastehevosen virassa ollen. Kolmevuotiskeväällä tamman vasemmassa etusessa todettiin pinnallisen koukistajajänteen vamma, mikä jättikin sen pidemmäksi aikaa sairaslomalle ja tämän jälkeen kuntoutus aloitettiin hitaasti jotta Tyynestä saataisiin vielä harrastushevonen vanhempana.

Ja tällänen se Tyyne sitten on.

Luonteeltaan Tyyne on perusrauhallinen mutta tammamaiseen tapaan hieman äkkipikainen ja itsepäinen tyyppi. Tyyne tykkää hoitotoimenpitestä ja rapsutteiluista, vaikka huonoina päivinään se luimiikin takajalkaa polkien ja häntää viuhtoen. Komentamalla tamma kuitenkin palaa takaisin ruotuun ja malttaa käyttäytyä kunnolla. Pahoja tallitapoja Tyynellä kuitenkaan ei ole, vaikka tätä ajoittaista tammamaista kiukuttelua esiintyykin. Kengittäessä tamma nuokkuu rauhallisena, useiden seppien mielestä ehkä liiankin rauhallisena välillä myös seppään rennosti nojaillen. Samoja raukeita vaikutuksia saa aikaan myös hierojan vierailu, mistä tamma näyttääkin silminnähden nauttivan suuresti. Tyyneä onkin hierottu nuoresta asti säännöllisesti, jotta fyysisesti raskas työajo ei jumiuttaisi sen lihaksia ja aiheuttaisi pahempia vaurioita. Emäntänsä silmäteränä tyynehän siis toki saa sen parhaan mahdollisen hoidon.

Tyyne on opetettu ajolle 1-vuotissyksynä ja siitä asti se on ollut aktiivisessa käytössä. Tyyne on suurimmaksi osaksi kevyessä ratsastus- ja ajokäytössä, rankempaa treeniä vältetään vanhan jalkavamman vuoksi. Työajoon tamma valmentautuu lähinnä peruskuntoa ja tottelevaisuutta harjoittelemalla ratsain tai kevyemmistä koppakärryistä käsin. Tamma myöskin ulkoilee mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman paljon. Ratsastaessa Tyyne on laiskahko mutta kuskin oikeasti pyytäessä kyllä liikkuu omalla moottorilla ja osaakin jotain. Tamma on käytössä vain sileällä sekä maastossa ja varsinkin maastolenkeillä syttyy kovaksikin menijäksi tarpeen tullen. Kentällä ratsastaessa Tyyne ei kyllä anna mitään ilmaiseksi, eikä selässä parane matkustella jos haluaa tamman pysyvän edes liikkeessä. Radalla ajaessa Tyyne kyllä liikkuu, mutta suunnasta ja vauhdista saattaa kuskin kanssa olla hieman keskustelua, napakan tyypin kanssa tamma on kuitenkin mutkaton ja jopa ihan kiva ajaa. Kuntohan Tyynellä on todella hyvä, mutta vauhtien kanssa on vielä rutkasti hommaa. Työajossa tamma on pitkähermoinen ja tottelevainen, mutta käskeä sitä kyllä siinäkin saa jotta siitä saadaan kaikki irti. Liian raskaan tai vaikean tehtävän edessä tamma on monesti sitä mieltä, että turha sitä on ees lähteä yrittämään kun nyt ei ensimmäisellä kerralla onnistnut. Siitä kuitenkin löytyy varsinainen ruutitynnyri ja itsepäinen suomenjuntti kun sitä kunnolla kannustaa ja patistaa töihin.

Muiden hevosten kanssa Tyyne on aika dominoiva, eikä sovi samaan laumaan muiden kovapäisten tammojen kanssa. Parhaimmillaan Tyyne onkin tasapainoisessa laumassa pomon paikalla, missä ei ole huomattavan arkoja tai toisia todella dominoivia hevosia. Tyynen dominoiva käytös ilmenee lähinnä muiden ruokien omimisena sekä satunnaisena jahtailuna ympäri tarhaa.

i. Joopajoo K
Punarautias, 161 cm
32,0ake - 5540ve - TYH sijoituksia 11kpl - KTK-III
ii. Jäksteri
Vaaleanpunarautias, 162 cm
Helppo C - re 50 - TYH sijoituksia 38kpl - VMRJ 16p
iii. Jääkäri
Vaaleanpunarautias 164 cm
iie. Ilotiina
Rautias 155 cm
ie. Hetekka
Punarautias, 155 cm
26,0aly - 3650ve - TYH sijoituksia 35kpl - VMRJ 16p
iei. Kähvelä
Vaaleanpunarautias 164 cm
iee. Heteka
Rautias 154 cm
e. Riiviöiden Myy
Rautias, 156 cm
Helppo C - re 80 - TYH sijoituksia 6kpl
ei. Murkula
Punarautias, 157 cm
Työpainotteinen
eii. Monjetti
Punarautias 165 cm
eie. Tasa-Tytti
Tummanrautias 156 cm
ee. Pienokainen
Tummanpunarautias, 156 cm
Helppo B - re 80 - TYH sijoituksia 14kpl
eei. Syyskuun Sysiässä
Kulomusta 158 cm
eee. Anteron Pikkupiisku
Rautias 155 cmIsä Joopajoo K on nopealiikkeinen ja terävä ori, joka on kilpaillut niin raveissa kun työkilpailuissakin kivasti sijoittuen. Punarautias herrasmies on myös kantakirjattu joulukuussa 2013 III-palkinnolla! Kerrottakoon vielä nippelitietona, että orin nimi tulee alun perin armeijaslangin ”joopajoo-mies”-nimityksestä.

Isänisä Jäksteri on vanhan ajan työhevostyyppinen suomenhevonen, joka on kuitenkin massiivisuudestaan huolimatta hoitanut menestyksekkäästi kaikkia yleishevosen tehtäviä mitä kuvitella saattaa. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi niin työajossa, matkaratsastuksessa kuin suunnistuksen ja koulun helpoissa luokissakin. Jäksterillä on sanottu olevan kova työmoraalin lisäksi muutenkin hyvin perisuomalainen luonne!

Isänemä Hetekka on erittäin kovaluonteinen tamma, joka vaatii kokeneen käsittelijän ja varmat otteet. Tamma on kuitenkin luonteestaan huolimatta varsinainen monitaituri ja on hienosti taipunut lajiin kuin lajiin, se onkin kilpaillut niin raveissa, työajossa kuin lähes kaikissa ratsastuksen lajeissakin. Joulukuun 2013 ylimääräisessä kantakirjaustilaisuudessa Hetekka palkittiin III-palkinnolla.


Emä Riiviöiden Myy on perussuomenhevonen isolla S:llä! Se on aloittanu kilpa-uransa työajon parissa erittäin lupaavasti sijoittuen jo muutamia kertoja. Tamma on luonteeltaan tasainen työmyyrä joka lähtee aina mielellään hommiin ja yleensäkin ihmisen mukana mihin tahansa.

Emänisä Murkula on ennenaikaisena syntynyt taistelija, joka ruipelosta ja kuolemaantuomitusta varsasta taisteli itsensä massiiviseksi työoriksi. Itsepäisen luonteen omaava ori vetää itsensä helposti loppuun, koska kilpailuhenkisen luonteen vuoksi siltä oikeastaan puuttuu periksi antamisen kyky kokonaan. Murkula on rauhalinen ja tasainen tapaus, joka pysyttelee mieluusti sivustaseuraajan roolissa.

Emänemä Pienokainen on täysin työpainotteinen tamma, jonka omasta suvusta löytyy sekalaisesti niin menestyneitä ratsuja kuin työhevosiakin. Omistajan mukaan Pienokaisella olisi kapasiteettia kouluratsastuksen helppoihin luokkiin sekä rataesteille ainakin 80cm luokkiin asti ja sen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluukin kilpailla myös ratsastuksessa kokemuksen ja koulutustason karttuessa.


Tyyne on virtuaalihevonen / Tyyne is a sim-game horse
Kuvat Mutkaton.net