Opastettu kierros Ikikorven Kartanon historiallisissa maisemissa

Ikikorven kartano on virtuaalisessa Kotamäen kylässä sijaitseva kartano. Kartanon nykyinen päärakennus on rakennettu vuosina 1844-1846. Kartanon historia viljelys- ja talonpoikaismaana yltää aina 1700-luvulle saakka. Nykyään kartano on Kotamäen kyläyhdistyksen omistuksessa ja sen päärakennuksen tiloissa järjestetään päivätoimintaa paikallisille vanhuksille. Tiloista löytyy niin sairaanhoitajia, viikoittain vieraileva lääkäri kuin maalaus-, musiikki- ja teatteritaiteenkin ohjaajia jotka järjestävät vanhuksille mielenvirkistykseksi erilaista toimintaa. Aika-ajoin vanhukset eksyvät myös rapsuttelemaan tilan suomenhevosia ja kertoilemaan tarinoita menneiden aikojen hevos- ja ihmissankareista.

Kartanon entisöinti valmistui 2009 ja entisöinnin yhteydessä Essi ja Johan löivät viisaat päänsä yhteen ja ostivat palasen tonttia kartanon mailta. Tallirakennuksen suhteen oli tarkat maisemointimääräykset siitä, että sen tulee sopia kartanon ulkoiseen tyyliin. Näimpä saimmekin unelmiemme vanhanaikaisen maalaistallin joka sisältää kuitenkin nykyaikaiset puitteet.

Talli on pienine miinuksineen kaikenkaikkiaan mukava työskennellä. Vaikka pesukarsinaan joudut peruuttamaan hevosen ja rehuhuoneen ovi ei meinaa pysyä kiinni, on talli kuitenkin vaatimusten mukainen ja turvallinen paikka olla. Päätallista löytyy 12 standardikokoista karsinaa. Jokaisesta karsinasta löytyy kalteroitu ikkuna, automatisoitu juomakuppi sekä katonrajaan hitsattu heinäverkko mikä vähentää heinien sotkeentumista jalkoihin. Tallista löytyy myös pesukarsina, rehu- sekä valjashuone loimenkuivatustelineineen. Ihmisiä varten tallista löytyy toimisto työpisteineen ja telkkareineen.

Päätallin lisäksi pihan perältä löytyy neljäkarsinainen siirtotalli, jossa on samat varustelut kuin päätallin karsinoissa sekä käytävällä säilytyskaapit varusteille. Talli tunnetaan orien valtakuntana koska varsinkin astuvat orit pyritään majoittamaan sinne, jotta päätallin ilmapiiri säilyy rauhallisena. Päätallin vieressä on myös toinen neljäkarsinainen siirtotalli, joka käsittää vain neljä karsinaa ilman lämmitystä tai säilytystiloja. Ulkotalliksin kutsuttu siirtotalli helpottaa hengitysteiltään herkkien tai esimerkiksi tallissa levottomien hevosten elämää. Karsinoita meiltä siis löytyy yhteensä 20 kpl. Tämän lisäksi jokaisessa tarhassa on pihatto-varustelu joten niissäkin pystyvät paksunahkaiset kylmäveriset asumaan parhaimmassa tapauksessa jopa vuoden ympäri.

  POHJAPIIRRUSTUS, KARSINA- JA TARHAUSJÄRJESTYS.

Tallin pihapiirissä on on viisi normaalikäytössä olevaa hiekkapohjaista tarhaa. Tämän lisäksi löytyy isompi metsätarha sekä Ilon oma tarha mihin se pääsee kulkemaan suoraan karsinastaan. Kaikissa tarhoissa on katokset, isot vesikaukalot sekä suolakivet. Pihasta löytyy myös katettu lantala sekä ulkovarasto kärryille ja muille tavaroille.

Treenimaastoihin pääsee suoraan tallin pihasta ilman autoteiden läheisyyttä. Metsätietä noin 1,5km kulkemalla pääsee niinsanotulle vetokankaalle mihin on vartavasten tehty hiekkapohjainen lenkki vetosuorineen. Metsätien varrella on myös muutama mäkipätkä missä pääsee ajamaan myös mäkivetoja. Lähimmälle raviradalle on matkaa reilu 50km. Matkat taitamme joko kahden hevosen trailerilla tai kuuden hevosen hevosrekalla.

Alapalkki

Alapalkin sisältöä.

Alapalkki

Alapalkin sisältöä.

virtuaalitalli | virtuaalihevonen
Ulkoasu ©NM. | Kuvat Mutkaton.net